Sv: Udstødning

#3520
Thomas Funder
Deltager

[quote=”oleannette” post=3322]et system til en 4 AGE selv om vi tror det er en 4 AGZ blok.[/quote]

Med fare for at komplicere mere end forklare: “4A” er blokken og “GE” eller “GZE” henviser til topstykket.

4A *blokken* findes i to overordnede versioner som hver har nogle variationer:

Tidlig udgave kan kendes på at den har 5 vertikale ‘ribber’ (forstærkninger) i støbningen udvendigt. Denne version benyttes i Corolla/MR2 mv. op til ca. 09.87.

Senere udgave har 7 vertikale ribber. Denne version benyttes bl.a. i MR2 fra ca. 09.87 og bruges også til kompressorudgaven “4A-GZE”. Den senere udgave findes i variationer, bl.a sidder der i 4A blokkene efter ca. 1991 små dysser som sprøjter olie på stemplerne nedefra – typisk kaldet “oliesprøjt”.


Billede af 7-ribbet 4A blok

*Topstykket* findes i 4 variationer – men *alle* hedder GE :unsure:
16v topstykke med ‘store’ porte
– Kaldes ofte for “Bluetop fordi teksten på ventildækslerne opr. var blå. Blev benyttet i MR2 op til 09.87 med T-VIS.

16v topstykke med ‘store’ porte
– Kaldes ofte for “Redtop fordi teksten på ventildækslerne opr. var røde. Magen til “Bluetop” men blev brugt sammen med den 7-ribbede blok. Derfor farveskiftet. Brugt i MR2 fra 09.87 med T-VIS.

16v topstykke med ‘små’ porte.
– Blev brugt da Toyota droppede T-VIS og ses derfor ofte på de såkaldte “140 hestes” motorer fra Corolla som aldrig blev originalt monteret i MR2 med som er et populært valg til eftermontering.

20v topstykke findes i “SilverTop” og “BlackTop” (Det tar’ vi en anden dag ;))


Øverst en FE top (irrellevant) Derefter GE ‘smallport’ og nederst GE ‘bigport’.

Kompressor versionen findes med både ‘smallport’ og ‘bigport’ topstykke. Bigport var de første versioner (145 HK) som blev monteret i MR2 og ‘smallport’ var de senere udgaver som kun blev monteret i Corolla.

Til sidst og inden jeg bliver overfaldet af alle guru’erne :laugh: Der findes *mange* flere små forskelle på blokke og motorer, men jeg har forsøgt at forklare de største/vigtigste. Mht. datoer var det sådan at Toyota tog det der ‘lå på lager’ derfor kan man godt finde en MR2 fra før 09.87 med en Redtop eller omvandt – men det er vejledende :laugh:

Hvis man vil vide mere kan jeg anbefale at læse her og her